Főoldal         Tartalom          Víztisztító          Vízlágyító         Kapcsolat         Érdekes         Szennyezések 

Aquafon, a víztisztítós vonal

 

 
 
 
Víztisztító berendezések, árak, elemzés
 

 

Ön szerint egészséges, és jóleső érzés a magashegyi erdők kristálytiszta levegőjéből lélegezni? Akkor is így gondolja, ha ott ahol lakik, általában határérték alatti a levegő szennyezettsége? Szeretné, ha az a víz amit iszik, és amiből főz, ugyan olyan egészséges és tiszta lenne, mint a kristálytiszta hegyi levegő?
Csak egy jó víztisztító kiválasztása és megrendelése választja el tőle!
De melyik víztisztító jó Önnek? Hogyan és mivel tisztítson? A technológián belül mi mire való? Hogy biztosítható az a vízminőség, mellyel valóban meg lesz elégedve, és mi mennyibe kerül?
Egy átlagos család napi 5-15 literes ivó és főzővíz felhasználását minden lenti víztisztító berendezés többszörösen tudja teljesíti, de nagyobb teljesítményben is rendelhetők.
A víz ionizátor lúgosító berendezések> nevében benne van, hogy mire valók, ezeket nem itt a víztisztítók között, hanem külön oldalon tekintheti meg.
A feltüntetett árak minősített, minőségi, megvételre ajánlott víztisztító berendezések árai, abban az esetben, ha nálam rendeli meg, de máshol ezek az árak magasabbak is lehetnek.

Víztisztító kancsó:

Alkalmankénti használatra készülnek, hatékonyságuk nem éri el az igazi víztisztító készülékek hatékonyságát, vízminőségük bizonytalan, üzemeltetésük mégis nagyon drága. Szűrőjük általában egy kis kapacitású aktívszenes töltetet, és egy hidrogénion üzemű ioncserélő gyantát tartalmaz, ami a vízkeménységet okozó ionok egy részét hidrogén ionokra cseréli. Emiatt a vizük savas lesz, és ugyan úgy, mint a szerves szennyező anyagokat, nagyjából a felére csökkenti a víz keménységét. Legnagyobb előnyük - hogy a klór mennyiségét is csökkentik a vízben - egyben hátrány is, mivel a klór antibakteriális hatását nem pótolják semmivel, sőt a töltetek kiszáradása ellen úgy vannak kialakítva, hogy akkor is pang a víz a szűrőben, ha a kancsó üres. Ennek eredménye, hogy elkerülhetetlenül megjelennek a baktériumok a kancsók vizében, csak a szerencsén múlik, hogy mennyire veszélyes baktériumtörzs szaporodik el a kancsóban. Ha az előírtnál sűrűbben cserélik a szűrőket - alaposan kifertőtlenítve magát a kancsót is - biztonságosabb a használatuk, viszont olyan üzemeltetési költséget eredményez, ami nagyon hamar elviszi az igazi víztisztítókkal szemben fennálló árelőnyüket.

Az aktív szénnel történő vízszűrés:

Az aktív szénszűrők azokat a szerves anyagokat, klórt, klór származékokat tudják eltávolítani, csökkenteni, melyek a víz rossz ízét, szagát okozzák. Ez a víz már élvezettel fogyasztható, szívesen iszunk belőle sokat, így egészségünk szempontjából is előnyös!
Működési elvük, hogy a nagy felület adszorbeál szerves anyagokat (hajunk, ruhánk is ezért telítődik szagokkal), klórt, klór származékokat, és az aktivizált szénnel érhető el a legnagyobb fajlagos felület. Minden más hatás, amit az aktív szénnek tulajdonítanak, tévedés (fertőtlenítő hatás, nem szerves anyagokkal szembeni tisztítóhatás). Két fő probléma léphet fel használatukkal: a szűrő által megfogott szerves anyagok táptalajt jelentenek a baktériumok számára, így itt nagymértékű szaporodás és méregtermelő biofilm képződés (nyálka) indulhat meg. Védekezni ezüstözéssel, vagy vezérelt öblítési ciklusokkal lehet ellene. A másik az, hogy a telített szénszűrő visszaold, így ilyenkor már szennyezettebb víz jön belőle, mint ami belemegy. Védekezni csak a nagy felületű minősített szűrők választásával, és az előírt cserék betartásával lehet ellene.

NSF minősítések szerint általánosan a leghatékonyabb szénszűrők az amerikai Calgon Carbon aktívszenes vízszűrői. Hatékonyságuk, nagy kapacitásuk, minőségük kiemelkedő.
Van csapra szerelhető szénszűrő és pult alá épített változat.

Az egész ház vizét tisztító központi aktívszenes vízszűrők esetenként ajánlhatók, például kútvíz fertőtlenítő UV elé, vagy vezetékes vízhez és kémiailag tiszta kútvizekhez az automata változat a teljes ház víztisztítására. Áruk 41.400 – 145.000 Ft + Áfa  Megrendelés

Központi aktívszenes vízszűrő


A csapra szerelhető vízszűrők hátránya, hogy a váltócsapon könnyebb befertőzni a rendszert, mivel közvetlenül itt mosogatunk, mossuk a húst, tojást, zöldséget. Áruk 31.800 Ft + Áfa, 4 lépcsős változatban UV lámpával 53.500 - 57.900 Ft + Áfa.

Cintropur csapra szerelhető vízszűrőCsapra szerelhető minőségi víztisztító


A pult alatti aktívszenes vízszűrőknek nem csak a különálló csap az előnyük, hanem az is, hogy olyan modulokkal is felszerelhetők, melyek csökkentik, vagy kiküszöbölik a jellemző problémákat.
A pult alatti ezüstözött Calgon  aktív szénszűrő beépíthető önmagában, a lebegő anyagoktól védő mechanikus előszűrővel, és a mikrobiológiai védelmet is nyújtó ultraszűrővel is. Átfolyási sebességük háztartási használatra méretezett, szűrőcserék néhány másodperc alatt a steril szűrőházakkal együtt történik. Áruk 26.800 - 37.900 Ft + Áfa szerelési anyagokkal.                                   Megrendelés

Eredeti Calgon ezüstözött aktívszenes szűrőCalgon aktívszenes szűrő 5 mikronos előszűrésselfinomszűrés Calgon aktívszenes szűrés baktériumszűrés


Nagyobb átfolyási sebességgel, elektronikus és más kiegészítőket tartalmazó aktívszenes, ultraszűrős, nitrátszűrős Cintropur rendszerek is rendelhetők. Áruk 223.000-334.000 Ft + Áfa     Megrendelés

Cintropur aktívszenes, nitrát, baktériumszűrésCintropur finom, aktívszenes, nitrát, baktérium szűrés UV lámpával

Fordított ozmózis elvén működő víztisztítás:

A hatvanas években fejlesztette ki az amerikai haditengerészet a NASA segítségével a tengervíz sótalanírására. A gyümölcsök aszalása volt a példa, ahol a gyümölcshéj csak a vizet engedi távozni a gyümölcsből a melegítéssel növelt belső nyomás hatására. A víztisztítókban ezt a nyomást szivattyúval, vagy a hálózati nyomás felhasználásával lehet biztosítani. Hozzávetőleg 3 bar körül húzódik az a határ, aminek rendelkezésre kell állnia, de az optimális nyomás 6 bar körül van a nagy víztisztaságot nyújtó finom membránoknál, de a nagy áteresztőképességű, vagy tengervizes membránok ennek többszörösét is igényelhetik.
A
 gyümölcshéj utánzat ozmózis membrán, , a gyakorlatban egy vékony, rugalmas molekulákból álló műanyag film. A membrángyártó cégek különböző finomságú membránokat gyártanak. A kis áteresztőképességű édesvizes membránok tudják a legtöbb szennyeződést eltávolítani, az átfolyós rendszerekben alkalmazott nagy termelékenységű membránoknak alacsonyabb a szennyeződés visszatartó hatása, de tisztítási hatékonyságban nagyok a különbségek a különböző gyártók membránjai között is. Az NSF minősítéssel rendelkező GreenFilter membránok már egyáltalán nem kerülnek sokba, így azoknak sem kell lemondani a jó vízminőségről, akik nem tudnak nagyobb összeget áldozni víztisztítójukra, de ha a maximális víztisztaság a cél, érdemesebb olyan víztisztítót választani, amibe a legfinomabb Filmtec membránt szerelték, mivel a legjobb víztisztaság ezzel a membránnal érhető el.  Ezeket az értékeket viszont csak hatékony előszűrés esetén tudják a membránok, ha az előszűrés minősége nem megfelelő, mindegy milyen membrán van beépítve, nem fog jól működni. Nézzük mit tartalmaznak feltétlenül, és mit opcionálisan a fordított ozmózis elvén működő víztisztító rendszerek:


Alapberendezések:

  • -    Lebegőanyag szűrő: a homok, rozsdaszemcsék, vízkődarabkák és más szilárd lebegő részecskék nagyon hamar tönkreteszik a vékony műanyag filmet, így ezeknek a szűrőknek a minősége meghatározó a hibátlan működés szempontjából. Egyik legelismertebb gyártója a GreenFilter.

  • -    Aktívszenes előszűrő: a szerves oldószerek, klórszármazékok kémiailag roncsolják, vagy tulajdonságaiban módosítják a műanyag filmet, így ezek minősége az egyik legfontosabb a vízminőség szempontjából. Hatékony védelmük nélkül a legjobb membránok is elvesztik hatékonyságukat! Ezeken lehet a legtöbbet spórolni az olcsóságra való törekvésben, de ez alapvető hiba. Mindenképpen ajánlott az NSF minősítéseinek megfelelő szűrő választása, ezek között is különböző árkategóriák vannak. Például a GreenFilter szűrői kedvező áruk ellenére is maximálisan teljesítik az NSF normákat, mert a legjobb védelmet nyújtó Calgon kókuszhéj aktívszenes töltettel szereltek.

  • -    Fontos még az NSF minősítéseknek megfelelő anyagminőség a szűrőházak, csövek, csatlakozók tekintetében is, mivel az alkatrészekből is oldódhatnának membránroncsoló, egészségkárosító anyagok.

  • -    Ezek után következik a membrán, melyek hatékonysága a fent már említetteken kívül függ még a belépő vízminőségtől, a nyomástól és a víz hőmérsékletétől is.

  • -    A rendszerek tartalmazhatnak utószűrőt is, ami a membránon átjutó gázmolekulákat köti meg, esetenként egy olyan töltettel kiegészítve, ami kalcium-karbonátot tartalmaz, a széndioxid megkötésére. Ez utóbbi töltet külön egység is lehet, és általában (hibásan) visszasózónak nevezik. Pontosabb meghatározás lenne a pH kiegyenlítő (a CO2 megkötésével emeli a pH-t), mivel a visszasózás csak járulékos hatás.

Ilyen, NSF minősítésnek megfelelő, hagyományos (régebbi fejlesztés) felépítésű, és szintén a régebbi fejlesztéseknek megfelelő alkatrészekből felépített víztisztító berendezés is hozzáférhető hasonló áron, mint a gyenge, vagy ismeretlen minőségű utángyártott társai.

A Proline Plus víztisztító ára, akár nyomásfokozó szivattyúval és antibakteriális védelemmel is 50.100-79.300 Ft + Áfa között van, és igény szerint felszerelhetők kiegészítőkkel (biokerámia, lúgosító patron, stb.).              Megrendelés

NSF minősített alap RO víztisztító

 

A tartály nélküli, 750-1.000 liter napi teljesítményre képes átfolyós RO (fordított ozmózis) víztisztító rendszerek szűrő és membránminőségben ugyan olyan eltérőek lehetnek. Hátrányuk a lassú vízadás, és a teljesítményre hangolt működés miatti alacsonyabb szennyeződés visszatartás. Viszont itt is érvényes, hogy a gyártó, ill. a minőség sokkal jobban meghatározza a kilépő víz minőségét, így a 2 Filmtec membránt használó víztisztító hasonló mennyiséget tud sokkal jobb vízminőséggel biztosítani, mint 1 durvább membrán. Az Eco+ P 750 víztisztító ára 209.500 Ft + Áfa.  Megrendelés

Átfolyós RO víztisztító hatékony Filmtec membránokkalLUX víztisztító helyett, hatékonyabb tisztítás

 

Az újgenerációs, egyszerű membránt, in-line szűrőket, és menetes Jaco csatlakozókat tartalmazó víztisztító modern felépítésű, könnyű szerelhetőséget és szűrőcseréket biztosító kialakítású, és esztétikus megjelenésű. A minőségi szűrőket, tartalmazó víztisztítók már magas igényeket is kielégítenek. A HP Ultra víztisztítók ára 91.000 - 118.000 Ft + Áfa, de felszerelhető kiegészítőkkel is.

HS Ultra víztisztító

    Megrendelés


Az abszolút legjobb minősítésekkel rendelkező szűrőket, membránt, alkatrészeket tartalmazó, olyan újgenerációs víztisztítók, melyek egyesítik az átfolyós és a tartályos rendszerek előnyeit, már olyan vízminőséget tudnak biztosítani, ami katasztrófaszerű szennyeződés esetén is komoly védelmet jelent, és magasan felülmúlja az átlagos víztisztítók képességeit. Ezeknél a berendezéseknél már nem betétes a szűrőcsere, hanem gyorscsatlakozókkal ellátott szűrőházakkal együtt történik a csere. A könnyű szerelhetőség mellett - ami néhány percre csökkenti a szűrőcserék idejét, még egy laikus számára is, óriási előnyük, hogy a steril új szűrőket nem tudja befertőzni a régi szűrőház, ezért sokkal tovább maradnak hatékonyak a szűrők is. Itt már nincs különálló tartály, hanem maga a berendezés tárol egy kisebb mennyiségű vizet, amit a membránról levett vízzel együtt juttat az adagoló csaphoz. Vízminőségük (tisztítási hatékonyságuk) az elérhető legjobb. A baktériumszűrővel (ultrafilter) biztosított mikrobiológiai védelemmel rendelkező OS Magma víztisztítók ára, felszereltségtől függően 134.000 – 166.000 Ft + Áfa, és igény szerint felszerelhetők további kiegészítőkkel.                    Megrendelés


Opcionális kiegészítők:

A fenti berendezéseknél szereplő árak már tartalmazhatnak kiegészítőket is, mint például a nyomásfokozó szivattyút. Ennek szükségessége függ a rendelkezésre álló nyomástól. 3 bar alatt a hatékonyság már komoly mértékben romolhat, de meg is van ez a nyomás, akkor is érdemes megfontolni a nyomásfokozós változat megrendelését, mert takarékosabban bánik a vízzel. Ezen kívül lehet bennük membránöblítő funkció, szivárgás elleni védelem is. Hogy mivel érdemes felszerelnie az alapberendezéseket? Döntse el, hogy Önnek melyik a fontos! 

Mikrobiológiai védelem: Sarkalatos pont, hogy a víztisztítók eltávolították azokat a mérgeket, klórt, amik akadályoznák a mikroorganizmusok szaporodását. Elég, ha csak például 1 baktérium bejut, ebben a vízben semmi nem akadályozza szaporodását, így a kilépő víz már milliónyi baktériummal lesz fertőzött. Viszont ez megakadályozható hatékony kiegészítők megrendelésével. Ez lehet a műtők fertőtlenítésére is használt UV fertőtlenítés, a baktériumok mérete alatti finomságú ultraszűrés, vagy a nagyobb teljesítményű irodai rendszerekben, a klórozás hatásmechanizmusát vegyszermentesen biztosító ózongenerátoros fertőtlenítés. 
Áruk 12.000-29.000 Ft + Áfa közötti. Magma víztisztítók alapfelszerelése.

 

Membránöblítés: egyes fémszulfátok a membrán idő előtti meghibásodását okozzák, viszont ha a víztermelés megindulása előtt kisebb nyomással mosatjuk a membrán felszínét, mint ami átpréselni rajta a vizet, a membrán károsodása jelentősen késleltethető. Magma Silver víztisztító alapfelszerelése.

Beépíthető, vagy kézi TDS mérő műszer: a víz elektromos vezetőképességét mérik. Mivel maga a víz nem vezeti az áramot, csak a benne lévő szennyezés, a vezetőképességen keresztül jól nyomon követhető a hibátlan működés. Áruk 10.600-14.500 Ft + Áfa. 
Magma Silver víztisztító alapfelszerelése.

A pH növelő (helytelenül „visszasózó”) patron egy olyan lúgos puffer anyagot tartalmaz, melyet a semleges víz csak kis mértékben tud oldani, viszont a hidrogénion többlettel rendelkező (savas pH) víz már jelentős mértékben oldja. Mivel ez lúgos pufferelő, a víz pH-ját lúgos irányba tolja, minél savasabb a belépő víz, annál jobban, minél lúgosabb, annál kevésbé. Ára 5.500 Ft + Áfa.

Szivárgás elleni rendszer: a berendezés aljában elhelyezett vízérzékelő jele alapján leállítja a működést. Komoly károk előzhetők meg vele. A nyomásfokozó szivattyúval felszerelt OS Magma és a 
Magma Silver víztisztító alapfelszerelése.

Számítógépes vezérlő és biztonsági rendszer:
A folyamatosan monitorozott vízminőségnek megfelelően vezérli a tisztítási folyamatot, vezérelt ciklusú, és vízminőség függvényében történő szűrő és membránöblítéssel akadályozza meg a rendszer befertőződését, a membrán meghibásodását. A nyomásérzékelők jelei alapján optimalizálja a membránra érkező víz nyomását. Ez megvalósulhat fojtószelepek nyitásával, zárásával, de a fejlettebb rendszerekben egy vezérelt nyomásfokozó szivattyú növeli, vagy csökkenti pontosan olyan értékűre a nyomást, amely a membrán működésének optimális. Figyeli a szűrők, műszerek, szelepek, UV lámpa épségét, szivárgásérzékelőt, ezek meghibásodása, vagy rossz vízminőség esetén azonnal letilt, hang és fényjelzést ad. Az ilyen vezérléssel felszerelt berendezésekre egy átalánydíjas karbantartás, és korlátlan idejű olyan jótállás vonatkozik, ami minden meghibásodás, szűrő és alkatrészcsere esetén egy 48 órán belüli díjmentes hibaelhárítást nyújt, még a kicserélt szűrőkre, alkatrészekre vonatkozóan is. 
Magma Silver víztisztító alapfelszerelése. 

A teljes felszereltséggel rendelkező, számítógépes vezérlésű, abszolút csúcsminőségű szűrőket, membránt, alkatrészeket tartalmazó víztisztító

egy korlátlan idejű jótállással rendelkező végleges, és teljes biztonságot nyújtó megoldás, tökéletes vízminőséggel. Ára 258.000 Ft + Áfa, és mivel szinte teljes a felszereltsége, már csak pH növelő, ami külön rendelhető hozzá.     Megrendelés

A legjobb víztisztító

vissza a címoldalra

Név:
E-mail:
 
 
 
 


viztisztitos.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!